• 050 5661202
  • info@sportsfabulare.com
  • Toimitus kaikkialle Suomessa alk. 6,90 €
  • Ilmainen toimitus yli 150 € ostoksille
  • Toimitus 1-5 arkipäivää
  • 050 5661202
  • info@sportsfabulare.com
  • Toimitus kaikkialle Suomessa alk. 6,90 €
  • Ilmainen toimitus yli 150 € ostoksille
  • Toimitus 1-5 arkipäivää

Sulkapallomailan valinta ja sulkapalloinfoa

Tärkein asia sulkapallomailan valinnassa on ostettavan mailan testaaminen ennen sen ostoa!

Kokeile erilaisia mailoja pelaamalla. Älä osta mailaa esimerkiksi sillä perusteella, että kaverisi kehui sitä erittäin hyväksi; se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovikaan sinun pelityyliisi.

Ruoholahden Palloiluhallin kaikista myyntimailoista on saatavilla testimailat, joita voit vuokrata joko testattavaksi ostomielessä tai tarpeen vaatiessa, mikäli et esimerkiksi halua kantaa omaa mailaa mukana käydessäsi pelaamassa.

Lastenmailat

Lastenmailojen pituus on n. 52-55 cm ja ne soveltuvat keskimäärin 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille pelaajille, riippuen lapsen pituudesta. Lastenmailalla pelataan siihen asti, kun reilut 10 cm pidemmät juniorien ja aikuisten mailat vielä osuvat maahan pelattaessa.

Juniorimailat

Juniorimailoissa (pituus n. 56-66 cm) pätee sama sääntö: maila on liian pitkä, jos se osuu pelatessa maahan.

Pisimmät juniorimailat ovat aikuisten mailojen mittaisia (66 cm), mutta yleensä erittäin kevyitä (materiaalina usein hiilikuitu), joustavavartisia (helppokäyttöisiä pelatessa) ja niiden kehys sekä kahva saattavat olla hieman aikuisten mailoja kapeampia.

Aikuisten mittaiset juniorimailat sopivat hyvin myös aloitteleville pelaajille.

Aikuisten mailat

Aikuisten täysmittaisten mailojen pituus vaihtelee 66-68 cm välillä. Nykyisin mailat valmistetaan tavanomaisesti hiilikuidusta sekä muista kevyistä synteettisistä materiaaleista, ja niiden paino vaihtelee noin 75 ja 95 gramman välillä.

Mailoja löytyy myös kevyempinä sekä painavampina. Painavammat mailat on yleensä valmistettu metallista. Raskaammat mailat eivät tarjoa pelaajalle minkäänlaista etulyöntiasemaa kentällä, jonka vuoksi suosittelemme välttämään niitä. Niiden korkea paino tekee lyönneistä hitaampia ja ne rasittavat kättä, varsinkin rannetta pelattaessa.

Mailojen tekniset ominaisuudet

Varren jäykkyys

Mitä jäykempi mailan varsi on, sitä parempi tekniikka tai kovempi lyöntivoima pelaajalla pitää olla.

Aloittelijan kannattaa aloittaa joustavalla mailalla (flexible), tai jos aloittelijalla on kovasti lyöntivoimaa, voi aloittaa keskijäykällä (medium stiff) mailalla. Sopiva jäykkyys selviää testaamalla mailaa ennen ostopäätöstä.

Jos pelaajalla on hyvä tekniikka ja kova lyöntivoima, menee se hukkaan liian joustavalla mailalla. Karrikoidusti voi sanoa olevan sama kuin pelaisi kärpäslätkällä, jos maila on liian joustava.

Painopiste

Kärkipainoinen maila on nimensä mukaisesti painavampi mailan kärkiosasta ja se mielletään usein parhaaksi vaihtoehdoksi hyökkäävään pelityyliin. Tällaisilla mailoilla kovemmat ja ”painavammat” lyönnit onnistuvat tehokkaammin, mutta kärkipainoisuus hidastaa hieman lyöntiliikettä.

Tasapainoinen maila on hyvä yleismaila pelaajalle kuin pelaajalle.

Kahvapainoinen maila sopii erityisesti nelinpeliin, sillä kärjestä kevyt maila on nopeampi liikutella, etenkin verkolla pelatessa. Mailan painopisteen ollessa kahvassa on voimantuotto puolestaan heikompi kuin kärkipainoisella mailalla pelatessa.

Painopiste on vain suuntaa antava ominaisuus, ja nykyisin eri valmistajien huippumailoissa saattaa olla mailassa kuin mailassa lähes kaikki tarvittavat ominaisuudet painopisteestä riippumatta. Testaa siis maila kentällä ennen ostopäätöstä, jotta tiedät mikä sopii sinulle.

Yleensä maila on myös tehty sitä paremmasta ja hienojakoisemmasta hiilikuidusta, mitä kalliimpi se on. Tällöin se on yleensä kestävämpi ja kiertojäykempi kehyksestään, jolloin lyöntien tarkkuus kasvaa ja se voidaan esim. jännittää kireämmin kuin löysäkehyksinen maila.

Sulat

Muovisulkaa käytettäessä suositellaan yleensä nopeaa sulkaa (punainen raita pallossa) etenkin aloittelijoille, sillä se lentää helpommin ja tällöin oikean pelitekniikan käyttö on helpompaa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää keskinopeaa sulkaa (sininen raita pallossa), jos tuntuu että nopealla sulalla lyönnit menevät helposti pitkäksi.

Ns. ”äijäsulkaa” eli hidasta sulkaa (vihreä raita pallossa) käytettäessä pelin luonne muuttuu ja siitä tulee ikään kuin pallonhakkauskilpailu, mutta mikäli niin haluaa treenata, ei siinäkään mitään väärää ole. 😉

Aitosulkaisia sulkapalloja käytetään kilpailuissa ja niitä käyttävät myös useimmat aktiiviset harrastajat niiden paremman pelituntuman ja erilaisen lentoradan vuoksi. Ilmanvastuksella on huomattavasti suurempi vaikutus aitosulkiin kuin muovisulkiin. Parempien aerodynaamisten ominaisuuksiensa vuoksi aitosulkien lentorata on muovisulkia kaarevampi ja korkeampi, eli ne eivät lennä yhtä pitkälle yhtä helposti. Aitosulkien lähtönopeus mailalla lyödessä on myös muovisulkia suurempi, joka tekee etenkin verkkopelistä erilaista. Ilmanvastus luo palloon kitkaa ja hidastaa aitosulkaa sen matkalla lentoratansa huipulle, josta se alkaa tipahtamaan huomattavasti muovisulkaa jyrkemmin maata kohden.

Aitosulkien kääntöpuolena on niiden kestävyys: aitosulat tarjoavat synteettisiä sulkia paremmat peliominaisuudet, mutta ne hajoavat huomattavasti helpommin. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota aitosulkien oikeaoppiseen säilytykseen, jolla voi huomattavasti edesauttaa pallojen säilymistä hyvänä. Aitosulat kärsivät kaikista eniten kuivumisesta, jolloin pallon sulat hapertuvat ja hajoavat nopeasti palloa lyödessä. Sulkapallojen kuivumista voi esimerkiksi välttää säilyttämällä niitä jääkaapissa tai muussa kosteassa ja viileässä paikassa (maakellari olisi luultavasti paras säilytyspaikka). Perinteinen kotikonsti on laittaa aitosulkatuubin sisään kostea rätti, joka edesauttaa pallojen säilymistä hyvänä seuraavaan pelikertaan saakka.

Harjoituspalloina käytettävät aitosulat ovat yleensä valmistettu ankansulista ja kilpasulat hanhensulista. Yleensä käytetään keskinopeaa palloa (nopeus 78). Aitosulkien nopeudet on muovisulista poiketen merkitty numeroilla, välillä 74-79. Kuten aikaisemmin mainittiin, on aitosulka hyvin aerodynaaminen ja täten ympäristön olosuhteilla on suuri vaikutus sen lentoon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä lämpimämpi ilmasto ja mitä enemmän merenpinnan yläpuolella ollaan, sitä hitaampia sulkia käytetään. Mitä lämpimämpää on ja mitä korkeammalle merenpintaa mennään, sitä ohuemmaksi ilma muuttuu. Hitaammat sulat ovat raskaampia ja lentävät täten tasaisemmin tällaisissa olosuhteissa. On kuitenkin hyvä huomata, että useimmat sulkapallohallit ovat melko tasaisia, säädeltyjä ja viileitä sisäilmaltaan, minkä vuoksi keskinopeat pallonopeudet 77 ja 78 ovat lähes poikkeuksetta turvallinen paikka aloittaa.

Pääasiallisesti suosittelemme aloittamaan ja oppimaan sulkapallon salat muovisulilla. Aitosulat tuovat peliin täysin uuden ulottuvuuden ja tuntuman, mutta ne ovat myös sulkapalloharrastuksen suurin menoerä. Niihin on luonnollista siirtyä, kun pelitekniikka on hiottu kuntoon ja pelaaja haluaa viedä harrastuksensa uudelle tasolle.

Uutena vaihtoehtona muovi- ja aitosulalle on Victorin kehittämä hiilikuitusulka Carbonsonic, joka käyttäytyy lentoradaltaan melko samoin kuin aitosulkakin, mutta sulan kestoikä on n. kolminkertainen verrattuna aitosulkaan. Yonexin muovisulkiin Mavis 600 ja Mavis 2000 puolestaan on saatu kehiteltyä melko mukavasti luonnonsulan lentorataa muistuttava ominaisuus eli sekin lentää pitkään korkealla ja putoaa sitten nopeasti alas, eikä mene niin laakana kuten normaali muovisulka ja muovisulan kestoikä luonnosulkaan verrattuna ollee n. kymmenen kertainen (pelaajien pelitavasta riippuen).

Säilytä sulat aina sulkatuubeissa, ei esim. pelikassissa irrallaan, jotta pallon lentorata säilyy normaalina, litistyneellä sulalla ei pysty pelaamaan!

Yhteenveto

Sulkapallo on helposti lähestyttävä ja monipuolinen laji kaikenikäisille ja -tasoisille. Eniten sulkapallosta saa irti, kun pelaaja löytää itselleen sopivan pelityylin ja alkaa sen myötä rakentamaan harrastustaan itselle sopivilla mailoilla ja palloilla. Ruoholahden Palloiluhallilla sekä Sports Fabulare -verkkokaupassa on tarjolla laaja valikoima erilaisia mailoja sekä palloja ostettavaksi sekä vuokrattavaksi. Testaamalla eri vaihtoehtoja on helppo löytää itselleen parhain vaihtoehto!